8.7.06

Edublogs

Dijous i divendres hem estat a Roa (Burgos) a les primeres jornades sobre edublogs, ha estat una trobada de gent per clonar i per repartir com a sàvia nova per les escoles. D'entre les idees que han sortit d'allà hi ha la Declaració de Roa per la integració de les TIC en l'educació, però la trobada ha estat molt molt més. Passeu-la i signeu-la!

L'efectiva incorporació a la Societat de la Informació i la Comunicació ha de ser un objectiu prioritari per a qualsevol sistema educatiu i per a qualsevol país. La institució educativa ha d’assumir la responsabilitat d’aconseguir l’alfabetització digital i l’accés de la ciutadania a les TIC. Però la integració de les TIC necessita un impuls molt més decidit per part de tota la comunitat educativa; en conseqüència, el professorat reunit en Roa realitza la següent declaració per la integració de les TIC en l’ensenyament.

1. La incorporació de les TIC facilita l’aprenentatge i la comunicació de tota la comunitat educativa, i resulta un objectiu irrenunciable.
2. És necessària una política decidida de les administracions educatives perquè les TIC formin part del currículum i s’integrin en ell amb competències definides.
3. Resulta necessària la implementació d'un sistema d’avaluació dels models d’integració existents i dels que es puguin posar en marxa.
4. S'ha de dotar a tots els centres educatius de mitjans tècnics suficients i funcionals. És prioritari l’accés a Internet mitjançant banda ampla.
5. La dotació de mitjans ha d’anar sempre acompanyada del personal tècnic especialitzat. A més, considerem necessària la creació de la figura de l'animador/a TIC, que promogui l’ús d’aquestes tecnologies, i guiï als qui s’inicien.
6. S’ha de fomentar l’ús i desenvolupament del programari lliure, ja que està servint de suport per a les experiències innovadores, que resulten econòmicament inviables amb eines comercials, i perquè facilita l’accés a les TIC.
7. La formació del professorat requereix un canvi en les TIC com objecte i com mitjà de formació i ha d’incorporar models pedagògics per a la seva aplicació l’aula.
8. És necessari incentivar al professorat compromès amb la innovació, no tan sols econòmicament.
9. Cal fomentar la creació de comunitats professionals model, que inclogui ales i xarxes socials que permetin la formació entre iguals, la transmissió de bones pràctiques i el treball cooperativo.
10. S’ha de difondre l’ús d’esquemes oberts de propietat intel·lectual i gestió de drets d'autor que fomentin el treball en col·laboració i facilitin l’accés a repositoris de recursos educatius.

No hay comentarios: